Het productieproces

Wilt u weten hoe onze instrumentmakerij komt van idee tot eindproduct? Het ontwikkelproces is vaak heel wisselend, omdat onze klanten  met de meest uiteenlopende verzoeken komen. Om hiervan een indruk te krijgen, beschrijven we stapsgewijs een aantal van onze processen.

Wij zijn meer dan een metaalbewerkingsbedrijf alleen. Onze technische mensen hebben inzicht, kennis en jarenlange ervaring in het ontwikkelen van prototypen tot het vervaardigen van het gewenste proto-producten. Wanneer het gewenst is, ondersteunen we u in het ontwikkelproces, van idee tot ontwerp, en van prototype tot eindproduct.

1. Van idee tot digitaal model

Als instrumentmakerij produceren en ontwerpen wij de meest uiteenlopende onderdelen en producten. We hebben de knowhow van het ontwerp- en productieproces. Misschien heeft u een idee voor een product of technisch onderdeel, maar weet u niet hoe u dit zou moeten ontwerpen, laat staan realiseren. Wij kunnen u hierbij adviseren en ondersteunen.

Het komt regelmatig voor dat wij eerst met de klant om de tafel zitten om een idee uit te werken tot een globale schets. Hierna gaan onze CAD/CAM-specialisten aan de slag om deze schets uit te werken naar een digitaal (3D) model. Het model wordt besproken en getoetst aan de inpasbaarheid binnen het project. Binnen complexere ontwerpen bestaat de mogelijkheid om diverse berekeningen te laten maken. Het ontwerp is dan getoetst aan alle externe factoren en is gereed voor de volgende stap. Wanneer u zelf een digitaal model heeft ontwikkeld kunt u deze digitaal aanleveren in diverse formaten zoals een STEP, Parasolid, IGES, Catia enz. en kunnen wij direct starten met het productieproces.

2. Van digitaal model tot prototype

Wanneer er uiteindelijk een digitaal model bij ons ligt, kan er begonnen worden met het productieproces. Onze expertise op het gebied van prototyping maakt het mogelijk u te adviseren over het gebruik van materialen in het productieproces. Om vervolgens van CAD/CAM model tot product te komen gebruiken wij -afhankelijk van het gewenste resultaat- diverse technieken:

  • Draaien
  • CNC-draaien
  • Frezen
  • CNC-frezen
  • Simultaan frezen
  • Slijpen
  • Draadvonken
  • Zinkvonken
  • Printen

Bewerkingen kunnen wij uitvoeren op de meest uiteenlopende materialen. Denk hierbij aan RVS, aluminium, messing, titanium, molybdeen of andere ferro of non-ferrometalen materialen. Naast deze materialen is het ook mogelijk kunststoffen te bewerken zoals PETP, POM, PEI, PA, Teflon enz. (vraag naar de mogelijkheden)

3. Van prototype tot eindproduct

Voldoet het prototype aan alle eisen en is het te gebruiken zoals u het voor ogen heeft? Misschien blijkt bij het testen van het prototype dat dit ontwerp aanpassing nodig heeft en dat we terug moeten naar de tekentafel.

Als het prototype uiteindelijk voldoet aan alle eisen, kan het daadwerkelijke productieproces gestart worden. Ons geavanceerde en computergestuurde machinepark is erop ingericht om ook kleine en middelgrote series te kunnen verwerken. Meprof kan u bij grotere aantallen adviseren over het productieproces en aansluitende toeleveranciers. Ook zijn wij bekend met de mogelijkheden van subsidie op productinnovatie en productontwikkeling.